JASMINE

Because reality never lives up to fantasy.

TUMBLR

Kategorier

Arkiv

Skinheads

Postat i Tankar kl. 14:01 17 Sep | Kommentarer (0) |
Läser för tillfället Kent "Kenta" Lindahls bok Exit och har i och med det snöat in mig på skinhead-kulturen, framför allt under 80-talet. Extrema grupper i samhället är något som alltid har intresserat mig, och där får man väl ändå påstå att skinheadsen har en plats. 

Jag är inte förvånad över att många unga svenska killar valde (väljer) att raka av sig skallen och marschera runt i kängor. Att tillhöra en grupp är något de flesta av oss längtar efter, känna samhörighet med andra människor. Dela åsikter och livsstil. Vara vi och oss, gärna mot dom eftersom att fienden binder starkare band mellan landsmännen. Vad det egentligen är för livsstil man antar sig spelar inte någon större roll för vissa, då gemenskapen väger mer. Kanske får man familjen man aldrig hade under uppväxten. Man tycker saker för att man ska tycka dem, för att man identifierar sig med dem och därför måste försvara dem.

Det finns ju såklart forfarande skinheads om än inte i samma utsträckning som tidigare. Idag finns flera indelningar av kulturen (som i och för sig säkert har funnits ett bra tag nu), tex SHARP (Skinheads Against Racial Prejudice) som motsätter sig rasism/nazism. 

Här är en dokumentär från 1987 om skinheadsen i Stockholm, i vilken bland andra Kenta intervjuas: 

Annons:

Kommentarer

Skriv En Kommentar