JASMINE

Because reality never lives up to fantasy.

TUMBLR

Kategorier

Arkiv

Sakhism

Postat i Indien kl. 16:49 16 Oct | Kommentarer (0) |

Det finns väldigt många accepterade religioner i Indien, sakhismen är en av minotieterna. Men då ska man komma ihåg att en minoritet i Indien aldrig går att jämföras med en minoritet i Sverige! Cirka 2% av Indiens befolkning är sikher, vilket faktiskt blir runt hela 18 miljoner människor.

Sikhism är en indisk religion och därför är de flesta av världens sikher bosatta i Indien, men det finns även ganska många sikher i Afghanistan, Europa och Nordamerika. Sikherna dominerar statsdelen Punjab, men är spridda över hela landet. I Delhi kan man finna många sikher som flydde  dit från oroligheterna i pakistanska Punjab i samband med delningen 1947.

Denna religion är en relativt ny religion, den grundades nämligen inte förräni början av 1500-talet av en man vid namnet Guru Nanak. Ofta brukar man se sikhismen som ett försök i att kombinera hinduismen med islam. Enligt den sikhiska läran är jordelivet cykliskt och vi återföds om och om igen och våra handlingar avgör vår position i nästa liv (precis som i hinduismen), men det finns bara en Gud - som inte får avbildas (precis som i islam).

Sikherna skapade attribut för att man lätt skulle kunna känna igen varandra, vilket är ett spår av deras blodiga historia. Man var tvungen att veta vem som var sikh för att kunna avgöra vem man kunde lita på. Därför har de manliga sikherna fått tilläggsnamnet Singh (=lejon) medan de kvinnliga sikherna fick tilläggsnamnet Kaur (=prinsessa).

En rätttrogen sikh har lovat att följa de fem K:na (de fem budorden). Kesha - att aldrig klippa hår/skägg. Kachha - att alltid vara klädd i kortbyxor. Kanga - att alltid bära med sig en kam. Kara - att alltid bära stålarmband. Kirtipan - att alltid bära svärd. Det första budordet följs av de flesta sikherna, men det är sällan man ser en sikh i till exempel shorts.

Sikher är väldigt kärleksfulla och toleranta mot alla människor i sin omgivining. Om någon söker skydd i deras tempel så ger de det, oavsätt vilken religion man tillhör.

Sikhernas religiösa centrum är det Gyllene Templet, som finns i staden Amritsar i Punjab. Där bevakas originalexemplaret av sikhernas heliga skrift: Garanth Sahib. Här är några bilder på det Gyllene Templet, som är en mycket vacker byggnad.

Annons:

Kommentarer

Skriv En Kommentar