JASMINE

Because reality never lives up to fantasy.

TUMBLR

Kategorier

Arkiv

Rajasthan, del 1

Postat i Indien kl. 19:03 15 Oct | Kommentarer (1) |

Rajsthan är Indiens näst största stadsdel, belägen i nordvästra Indien. Stället är som hämtat ur Tusen och en natt - med sina rullande sanddyner, pråliga palats och ökenstäder. Här kan man till exempel åka på kamelsafari i den stora öknen Thar som brer ut sig mot Pakistan i väster, Punjab i norr och Haryana i söder. Vem tackar nej till en natt under stjärnorna liksom?

Varje delstat har en egen huvudstad och Rajasthans huvudstad är Jaipur, även kallad "den rosa staden" och "the city of victory".  I Jaipur bor det cirka 3 miljoner i människor, i hela Rajasthan omkring 40 miljoner. Ett måste att se om man råkar befinna sig i Jaipur är Hawa Maha, vindarnas palats. En rosa femvåningas sandstensbyggnad mitt bland milverkstäder och internetcaféer som byggdes i slutet av 1700-talet. Palatset liknar en kuliss och har hela 953 små fönster eller titthål.

En annan av Jaipurs alla sevärdigheter är Amber Fort (Amberfortet), som i och för sig ligger ungefär en mil norr om staden. Men det finns tre sätt att ta sig dit på: gå, åk jeep eller rid elefant. Detta fort började byggas redan i slutet av 1500-talet, vilket bara det är otroligt fascinerande.

Sen finns det såklart massor av mer att se i Jaipur, men det finns ju andra städer i Rajasthan med!

Om Jaipur kallas för den rosa staden, så kallas Jodhpur för den blå staden. Jodhpur är Rajahstans näst största stad, ibland märks det - men ofta så kan det kännas som en liten by. Här finns hursomhelst massor att se, vilket många tyvärr inte verkar ha fattat. Bara att vandra runt och upptcäka!

Ser ni hur blått det är, haha?

Sedan har vi staden som verkligen sägs vara som hämtad ur Tusen och en natt, Jaislamer - den gyllene staden. En riktig ökenstad, eller som jag läste någonstans "den lilla pärlan i Tharöknen". Det som jag tycker är så häftigt (och framför allt unikt!) med den här staden är det enorma sandstensfortet som inhyser ungefär en fjärdedel av stadens invånare. Men det är först när solen sänker sig som staden verkligen kommer till sin rätt och lever upp till sitt namn, staden och dess byggnader ser då ut att vara gjorda av guld.

 

En till sak som bör nämnas om Jaislamer är den årliga ökenfestivalen som hålls under två dagar i februari. På programmet står bland annat kamelkapplöpning, försäljning av lokalt hantverk, folkdansuppvisningar och olika sorters tävlingar. I mars månad hålls även en elefantfestival.

Vill även tipsa om Paying Guest Scheme - en variant av bed and breakfast som ger dig möjlighet att bo i ett helt vanligt indiskt hem, i Rajasthan. Du betalar då ungefär lika mycket som på ett vanligt mellanklasshotell (vilket inte är mycket i Indien). För att få reda på vilka familjer som tar emot gäster tar du kontakt med någon av Rajasthans turistbyråer som även har koll på vilka språk som talas i familjen etc. Ett annat tips som gäller vart i världen du än reser är CouchSurfing (http://www.couchsurfing.org/), ett helt och hållet kostnadsfritt sätt att bo på. Kan skriva ett separat inlägg om det här med boende, man kan bo på otroligt billiga sätt i Indien som ändå håller helt okej standard. Ja, i många fall kan man till och med bo gratis!

Det finns fortfarande mycket att berätta om Rajasthan, men jag känner att det här inlägget börjar bli lite långt så vi tar resten vid ett senare tillfälle.

Annons:

Kommentarer

Skriv En Kommentar